Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 88: Oscarnominaties voor 'Joker' , '1917' en 'Parasite' | Naaktfilm 'De Patrick' genomineerd voor Beste Kostuums | Doet Hollywood aan 'greenwashing'?

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 88: Oscarnominaties voor 'Joker' , '1917' en 'Parasite' | Naaktfilm 'De Patrick' genomineerd voor Beste Kostuums | Doet Hollywood aan 'greenwashing'?
Door Nico van den Berg • Editie #88 • Bekijk online
And the Oscar goes to…
Het duurt nog een maand voordat we weten waar de felbegeerde gouden beeldjes naartoe gaan, maar de nominaties voor de 92e Oscaruitreiking zijn vanmiddag bekendgemaakt.
De grote kanshebbers zijn Joker (11 nominaties) en 1917, The Irishman en Once Upon a Time… in Hollywood (alle drie 10 nominaties). Little Women en het Zuid-Koreaanse Parasite hebben elk 6 nominaties. Vooral dat laatste is allesbehalve vanzelfsprekend, maar na de vele nominaties voor Roma vorig jaar lijkt er toch langzaam wat te veranderen bij de Oscars. En daar zal de flinke uitbreiding en grotere diversiteit van de stemmers zeker mee te maken hebben.
Natuurlijk was er desondanks weer veel te doen rond de diversiteit van de genomineerden. Eerder al lagen de BAFTA’s (de Britse Oscars) onder vuur, die vorige week de nominaties bekend maakten. Filmmaker Steve McQueen zei in een interview met The Guardian dat de Britse filmprijs dreigt te marginaliseren als het zo doorgaat. De acteercategorieën werden namelijk helemaal gevuld door blanke acteurs en actrices. Maar voordat de Oscars zichzelf op de borst kunnen slaan: de Academy heeft ook dit jaar maar één zwart iemand voor acteren genomineerd: de zwarte actrice Cynthia Erivo uit de film Harriet (vanaf februari hier in de bioscoop). En als je kijkt naar de nominaties voor beste regisseur, dan zijn die zowel bij de Oscars als bij de BAFTA’s geheel met mannen gevuld.
Opmerkelijk is verder dat Parasite de eerste film uit Zuid-Korea is die ooit is genomineerd voor beste internationale speelfilm (of de voorganger: beste niet-Engelstalige film). Laat ik voorzichtig zeggen dat dat hoog tijd werd…
Verder streeft Netflix met 20 Oscarnominaties alle traditionele Hollywood-studio’s met gemak voorbij. Nog nog verzilveren…
De complete nominatielijst is te vinden op de site van de Oscars. De uitreiking is dit jaar extreem vroeg: op zondag 9 februari. De show is in elk geval niet live op de Nederlandse tv te zien. Net 5, die het de afgelopen jaren uitzond, is dit jaar afgehaakt. Een enkel kabelnet of IPTV aanbieder zendt het Duitse ProSieben uit waar het wel live te bekijken is, maar anders ben je veroordeeld tot illegale streams, al dan niet met VPN-constructies ;)
Mijn eerste voorspelling: 1917 gaat de Oscar voor beste film winnen.
Tot slot was het gisteren een schok om te horen dat Aart Staartjes is overleden aan zijn verwondingen na een aanrijding. Luistertip: een mooi portret van Staartjes uit 2001 van de RVU. En kijk hier voor een volledig overzicht van zijn acteerwerk, ook in films.
Een fijne filmweek en tot de volgende nieuwsbrief!

Succesfilm 'Parasite' wordt Amerikaanse serie
Het is Hollywood eigen om elk bewezen succes naar zich toe te trekken. Dat gaat nu waarschijnlijk ook gebeuren met de Zuid-Koreaanse film Parasite (die eerder vandaag 6 Oscarnominaties kreeg). De gesprekken met HBO zouden volgens The Hollywood Reporter in elk geval in een vergevorderd stadium zijn. Overigens viste Netflix hierbij net achter het net…
Wereldwijde bioscoopomzet bereikt recordhoogte
Terwijl 2019 voor de Nederlandse bioscopen wederom een topjaar was, zo maakte vorige week de NVBF (Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters) bekend (check hier alle cijfers), kwam de box office wereldwijd voor het eerst boven de 42 miljard dollar, zo las ik op CelluloidJunkie. Vooral de VS trok na een beroerde eerste helft van 2019 in de tweede helft flink bij.
De groei in China lijkt alleen wat af te vlakken, al wordt er nog flink bijgebouwd. Wel heeft het land het grootste onafhankelijke filmfestival de nek om gedraaid, zo meldde de South China Morning Post. Iets om tussen alle jubelcijfers door wel even stil te blijven staan.
Belgische naaktfilm 'De Patrick' genomineerd voor Beste Kostuums
De Belgische filmjournalist Jeroen Struys schreef voor de krant De Standaard een tragikomische column over de Magrittes, de Franstalig Belgische filmprijzen. Die nomineerden namelijk de Vlaamse film De Patrick in de categorie Beste Kostuums’. Ironisch, omdat de film zich afspeelt op een naaktcamping en de acteurs nauwelijks kleren aan hebben, zoals hieronder te zien is.
Onder het kopje De kleren van de keizer gaat Struys verder in op de stammenstrijd tussen de Vlaamse en de Franse filmprijzen in België. Ook daarover kunnen ze het niet eens worden volgens hem. Daarom komisch én tragisch tegelijk. Net als De Patrick trouwens ;)
Doet Hollywood aan 'greenwashing'?
Deze - enigszins retorische - vraag las ik in The Guardian. Er wordt flink geschermd op filmfeestjes met het ontbreken van vlees. maar de CO2-uitstoot en de ecologische voetafdruk bij het maken van films is vele malen groter dan het verwijderen van een stukje vlees van de hapjeskaart. Joaquin Phoenix riep zijn collega’s bij de Golden Globes op om voortaan geen privé-vliegtuigen meer te nemen. Maar het probleem zit veel dieper, zo laat dit lange en goed beargumenteerde stuk zien.
Een laatste blik op 2019 door de ogen van makers van video-essays
We hebben al genoeg teruggeblikt op filmjaar 2019, ik weet het. Maar voor het Britse filmblad Sight & Sound maakten 39 makers van video-essays hun favoriete video’s bekend, variërend van 51 seconden tot 4,5 uur. Reden genoeg om het nog even te melden dus. Om fijn te bookmarken!
Wat ik verder zelf nog deed...
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam