Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 91: Coronavirus grote gevolgen voor filmsector | Bioscoopvliegtuigen in de Sovjettijd | Waarom zijn filmnerds vaak mannen?

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 91: Coronavirus grote gevolgen voor filmsector | Bioscoopvliegtuigen in de Sovjettijd | Waarom zijn filmnerds vaak mannen?
Door Nico van den Berg • Editie #91 • Bekijk online
Bioscopen gesloten of beperkt open, filmpremières uitgesteld, filmfestivals geannuleerd: ook in filmland laat het coronavirus zijn sporen na. Ook Nederland - waar toiletpapier het nieuwe goud schijnt te zijn - ontkomt daar niet aan. Verderop in deze ‘pandemie-nieuwsbrief’ meer over de gevolgen voor de (Nederlandse) filmindustrie en de bioscopen en filmtheaters. Wat we eerder alleen in films zagen, ontrolt zich nu ‘in real time’ voor onze eigen ogen. Geen stoere actieheld die in 100 minuten de mensheid redt, maar een gedecideerde prof. dr. van het RIVM die alles vooral pragmatisch bekijkt. En toegegeven: terwijl ik nu op een zonnige zaterdagmiddag deze nieuwsbrief tik, is de dramatiek ver weg. Voor de echte spanning zet ik zo nog maar een keer de rampenfilm Contagion op - die via torrents en VOD een flinke opleving krijgt.
Naast al het coronafilmnieuws heb ik verderop nog een aantal andere filmonderwerpen, voor wie het woord corona niet meer kan horen of zien ;)
Een fijne en virusvrije filmweek en tot de volgende Filmnieuwsbrief!

Hoe het #coronavirus ook de filmwereld op zijn kop zet
Toen afgelopen donderdagmiddag premier Rutte bekendmaakte dat evenementen van meer dan 100 mensen niet meer toegestaan zijn, moesten festivals en bioscopen snel schakelen. De Roze Filmdagen moest een paar uur voor de openingsceremonie bekendmaken dat het hele festival niet doorgaat, en ook Movies that Matter gaan dit jaar niet door. Een klein aantal filmtheaters besloot om de deuren helemaal te sluiten (Het Ketelhuis en EYE in Amsterdam, Filmhuis Den Haag, LantarenVenster in Rotterdam, de Verkadefabriek in Den Bosch). Maar de meeste bioscopen gooiden het over een andere boeg. Pathé kwam pas uren later met het besluit om open te blijven, maar dan wel de kaartverkoop te beperken tot 100 per zaal. Ook Vue en andere filmtheaters kwamen met de 100-bezoekers-per-zaal grens. Alleen Kinepolis moest twee verschillende boodschappen uitdragen. In Nederland blijven hun bioscopen open (links) maar in België gaan de Kinepolis-complexen dicht (rechts). Ze kunnen er bijna een open/dicht draaibordje van maken voor hun bioscopen in de Benelux.
Celluloid Junkie heeft een overzicht van de bioscoopsituatie per land. Het levert een zeer wisselend beeld op, waarbij ene land bioscopen dicht zijn en in het andere land vooral met vrije stoelen wordt gewerkt. Het Britse Cineworld heeft al aangekondigd over de kop te kunnen gaan als het lang aanhoudt. In het ‘filmminded’ Zuid-Korea zijn vreemd genoeg de bioscopen gewoon open, op de corona-brandhaarden na. En in de VS mogen de bioscopen het helemaal zelf weten.
In Frankrijk is er zojuist besloten dat bioscopen gewoon open mogen blijven, met ook daar de regel van 100 man per zaal. Alleen wordt steeds meer de vraag wat er precies kan worden vertoond en hoeveel mensen nog de bioscoopzaal in willen gaan. De box office is in Frankrijk al zo'n 40 procent gedaald.
Ook in Nederland krijgt de box office zware klappen. Maar de Nederlandse film De beentjes van Sint-Hildegard staat nog altijd stevig bovenaan en bereikte vandaag zelfs de grens van 500.000 bezoekers. Deze week weten nieuwe films als Bloodshot en My Spy nog door te dringen tot de top 10, maar omdat veel distributeurs de release van hun nieuwe films uitstellen, zal het aanbod waarschijnlijk snel opdrogen. Niet alleen grote releases als No Time To Die, Mulan en Fast & Furious 9 zijn minimaal een half jaar uitgesteld. Verder zijn voor volgende week ook een aantal persvoorstellingen geannuleerd. Dat worden rustige tijden voor zowel filmliefhebbers als filmjournalisten.
'Fast & Furious 9,' 'Mulan' postponed due to coronavirus concerns | Fox News
Ook Nederlandse films als Goud, Paradise Drifters en Farewell Paradise worden nu later uitgebracht.Het Filmfonds gaat de komende tijd ook een inventarisatie maken van de gevolgen van de coronacrisis voor de Nederlandse filmsector. De kersverse directeur Bero Beyer heeft hiermee meteen een mooi eerste project te pakken.
En dan hebben we het nog niet eens over de problemen rond het draaien van nieuwe films en series gehad. IndieWire heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van alle getroffen producties.
Een grote onzekerheid is het Cannes Filmfestival. De organisatoren van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld gaan er vooralsnog vanuit dat het gewoon doorgaat, ondanks het Franse verbod op bijeenkomsten van meer dan 100 mensen. Half april wordt gewoon volgens plan de selectie bekendgemaakt en eind april bepaalt het festival of het Festivalpaleis dit jaar wel of niet ongebruikt blijft. Festivals als Venetië en Toronto zullen maar al te graag een deel van de Cannesfilms willen overnemen.
Veel ouders zullen blij zijn met het nieuws van Disney om Frozen 2 al vanaf zondag 15 maart op hun Disney+ kanaal aan te bieden. Dit is drie maanden eerder dan gepland. Met de woorden “some fun and joy during this challenging period” hoopt Disney te profiteren van de corona-ellende.
Het toverwoord voor veel bedrijven in deze tijd is thuiswerken. Maar thuiskijken zou wat mij betreft nu ook een grote vlucht mogen krijgen, vooral voor actuele bioscoopfilms. We hebben hier al Picl, dat een groot deel van het filmtheateraanbod online vertoont. In België vertoont Lumière sinds deze week online een aantal bioscoopfilms. En dat moeten er de komende tijd nog meer worden. Wat mij betreft volgen er meer film en aanbieders.
SXWS (South by Southwest), het festival met een belangrijke filmprogramma werd vorige week ook afgeblazen. Maar het probeert nu een alternatief online programma neer te zetten voor zowel professionals als het gewone publiek. Ook CPH:DOX, een groot internationaal documentairefestival, wordt volgende week ook een online festival.
SXSW to Stream and Give Awards to Films From Canceled Festival
Een goed idee voor meer filmfestivals wat mij betreft. Rechten zijn af te schermen en betalingen zijn eenvoudig te regelen. Alleen moeten sommige grote filmbedrijven nog wat angst en weerstand overwinnen.
Tot slot van al het coronanieuws een geweldige filmlijst op Letterboxd, waarbij iemand het corona-advies laat zien aan de hand van filmtitels. Dat is de kracht van cinema én van creatieve cinefielen ;)
Weinstein veroordeeld tot 23 jaar cel
De #MeToo beweging slaakte afgelopen week ongetwijfeld een zicht van verlichting toen bekend werd dat filmtycoon Harvey Weinstein voor het plegen van seksuele vergrijpen maar liefst 23 jaar achter de tralies moet. In de New York Times een razend razend interessant verslag van het proces.
Maar luister vooral ook naar de podcast die journalist Ronan Farrow over de zaak Weinstein maakte: de Catch and Kill Podcast. Eerder al schreef hij een indrukwekkend stuk hierover in The New Yorker. Luister- en leestip!
Hoe de Russen vliegtuigen ombouwden tot bioscopen
Naast alle ellende rond corona en Weinstein stuitte ik afgelopen week ook op een fascinerend stuk over een voor mij onbekend stuk filmgeschiedenis uit de tijd van de Sovjet-Unie. In de jaren ‘70 werden oude Sovjetvliegtuigen afgedankt. maar omdat ze nog altijd imponerend oogden, kregen ze een tweede leven als bezienswaardigheid, inclusief ingebouwde filmzaaltjes, vooral bestemd voor kinderen. Het moet een bijzondere ervaring voor de kleine filmkijkertjes zijn geweest om in zo'n machtig toestel te stappen om daar naar kinder- en tekenfilms te kijken. Klik vooral op de link voor de geweldige foto’s!
How Soviets made cinema theaters from… planes! (PHOTOS) - Russia Beyond
Waarom zijn filmnerds vaak mannen?
Op de website van Vice las ik vorige maand een heerlijk stuk over de ‘Film Guy 2.0’, ofwel: waarom is de filmnerd bijna altijd een man?Alleen al de slotalinea zou je moeten overhalen om het hele stuk te lezen. En de opmerking over het ‘mutated influenza virus’ is wel heel erg passend voor een stuk van ruim een maand geleden ;)
One thing is for sure: the Film Guy is not going anywhere. When humans finally fuck the planet for the last time and the population is decimated from a mutated influenza virus or 50-foot firewall, watch a guy in a Big Lebowski t-shirt crawl out from under the wreckage and ask whether you preferred the original or remake of Insomnia.
Video-essay: Alice Down The Rabbit Hole
Het is alweer een maand geleden dat video-editor en filmliefhebber Menno Kooistra een prachtige mash-up uitbracht rond de Alice in Wonderlandfilms, maar ik breng hem graag nog onder de aandacht van mijn filmnieuwsbrief-abonnees. Ook omdat juist in deze tijd niets leuker is dan weg te dromen in een andere wereld…
Alice Down The Rabbit Hole | A 33-Film Alice in Wonderland mosaic
Alice Down The Rabbit Hole | A 33-Film Alice in Wonderland mosaic
Wat ik verder zelf nog schreef en zei...
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam