Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 96: VIDEO-ESSAY SPECIAL | Bero Beyer | Tarkovski | Star Wars | Joker | Gothische horrorcinema

Met nog drie weken voor de magische datum van 1 juni zijn de meeste bioscopen en filmtheaters druk be
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 96: VIDEO-ESSAY SPECIAL | Bero Beyer | Tarkovski | Star Wars | Joker | Gothische horrorcinema
Door Nico van den Berg • Editie #96 • Bekijk online
Met nog drie weken voor de magische datum van 1 juni zijn de meeste bioscopen en filmtheaters druk bezig met het #coronaproof maken van de zalen en foyers. Lees hier alles over in mijn vorige nieuwsbrief. En er zijn zelfs al twee films die op 1 juni een bioscooprelease krijgen: de Amerikaanse thriller I See You (met Helen Hunt en Jon Tenney) en de Franse film Filles de joie. Allebei trouwens van indie-distributeur Gusto Entertainment. De grotere films hoeven we voorlopig nog niet te verwachten, daarvoor zullen wereldwijd meer bioscopen open moeten zijn. En de max. 30 bezoekers per zaal maakt blockbusters per definitie kansloos.
In deze 96e Filmnieuwsbrief daarom nog wat tips voor thuis-entertainment, met video-essays, bijzondere gesprekken en film-mashups.
Wil je me in deze tijd financieel een hart onder de riem steken? Ga dan naar: nicovandenberg.net/support. Doe een (kleine) donatie en noem jezelf voortaan #Filmnieuwsbriefvriend. Alvast bedankt!
Stay safe en tot de volgende nieuwsbrief!

Coronaproof filmen: "Je kunt acteurs niet laten zoenen met een mondkapje voor"
Op de site van de NOS las ik zondag een lang stuk waar een aantal Nederlandse makers en producenten hun zegje mocht doen over films en series maken in en na de coronacrisis. Een paar mooie uitspraken.
Antoinette Beumer (hoofd drama bij Videoland):
“Hoe verwerk je het in een serie als we straks in het ov massaal mondkapjes gaan dragen? Voer je dat dan wel of niet door? Ik vind het heel ingewikkeld om te weten of we met de content die we nu aan het ontwikkelen zijn dan nog wel de juiste tijdsgeest aanspreken.”
En Hanneke Niens (producent bij KeyFilm) ziet problemen voor het razend populaire romkom-genre in Nederland:
“Je kunt acteurs niet laten zoenen met een mondkapje voor.”
Filmfonds directeur Bero Beyer: meer solidariteit en minder gekissebis door corona
Normaal gesproken is dit het moment dat in een volle zaal in het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis het jaarlijkse Voorjaarsoverleg wordt gehouden, waar flink wordt gediscussieerd over actuele zaken in de Nederlandse filmwereld. Nu dat natuurlijk niet kan, is er een online variant. Op veilige afstand voelt Alex de Ronde (directeur van Het Ketelhuis) een half uur lang Bero Beyer (de nieuwe baas van het Filmfonds) aan de tand over de samenwerking met Netflix voor een noodfonds, een reddingsplan voor filmtheaters en de gevaren voor het filmklimaat door het wegvallen van festivals. En hij benadrukt dat er nu door de coronacrisis een kans ligt voor solidariteit binnen de vaak zo verdeelde Nederlandse filmsector:
“We hebben elkaar allemaal nodig. Laten we vooruit kijken en niet teveel kissebissen.”
Het Online Voorjaarsoverleg #1 - Bero Beyer
Het Online Voorjaarsoverleg #1 - Bero Beyer
Op de website en het YouTube kanaal van Het Ketelhuis vind je trouwens ook nog video’s met inleidingen van films als J'accuse en Jumbo.
Ook het Filmhuis Den Haag doet nu aan online inleidingen, alhoewel dat wel wat beter op hun eigen website mag worden vermeld.
EYE Film stort zich op video-essays
EYE Film in Amsterdam liep wat mij betreft niet echt voorop in een publieksvriendelijke website. Zowel het online aanbieden van oude (Nederlandse) films als het brengen van spannende reflecties op film was lang een ondergeschoven kindje. Maar er wordt gelukkig gewerkt aan een nieuwe site. En tot die tijd wordt er al wat interessante content toegevoegd, waaronder een speciale programma’s met video-essays. Dat levert toffe video’s op van Ronald Simons die zich stort op Amsterdamned en The Thing, Anna Abrahams bespreekt Un Chien Andalou en Marike Huizinga heeft het over Jane Campion’s The Piano.
Een heel fijn video-essay is wederom van Ronald Simons, die Gothische horrorcinema bespreekt,  aan de hand van fragmenten.uit de Britse Hammer-films, Dario Argento’s Inferno en de duivelse klassieker Rosemary’s Baby.
Video-essay gothische horror on Vimeo
Video-essay gothische horror on Vimeo
Daarnaast heeft EYE ook een aantal nieuwe dossiers als ‘De eerste Nederlandse oorlogsfilms’ en ‘De kinderfilms van Rex Film’ online gezet. En ook hierin zijn een aantal oude Nederlandse films in zijn geheel te zien. Denk aan De overval (1962) of De avonturen van Pietje Bell (1964).
Girls on Film: vrouwen in én over cinema
Vrouwen in film en een vrouwelijk perspectief op de cinema zijn thema’s die nu terecht ruim baan krijgen. EYE Film heeft een speciaal filmprogramma klaarliggen dat hopelijk dit najaar nog kan worden vertoond. De BFI (de Britse variant van EYE) besteedde hier al eerder aandacht aan en heeft nu ook een vodcast uitgebracht: Girls on Film. Het is niet het meest flitsende filmpje, maar interessant is het zeker.
BFI at Home: Girls on Film podcast with Billie Piper, Sally Phillips and Ronni Ancona | BFI
BFI at Home: Girls on Film podcast with Billie Piper, Sally Phillips and Ronni Ancona | BFI
Mashup onthult verborgen Star Wars speelgoed in films
Eén van de beste makers van mashups en video-essays in Nederland is Menno Kooistra. Kijk vooral eens op zijn website VoorDeFilm voor een paar prachtige voorbeelden.
Een paar weken geleden zette hij een heerlijke nerdy video online over verborgen Star Wars speelgoed in (niet-Star Wars) films. En je hoeft echt geen Star Wars fan hoeft te zijn om het tof te vinden.
42 Hidden vintage Star Wars toys in movies
42 Hidden vintage Star Wars toys in movies
Hoe het Italiaanse neorealisme de wereld veroverde
Nu Italië alleen maar in het nieuws is vanwege de verschrikkelijke gevolgen van het coronavirus, is het fijn om even wat dieper de geschiedenis in te duiken. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam het neorealisme op in de Italiaanse cinema. Het werd een filmgenre dat enorm baanbrekend en invloedrijk was, maar waarvan niet iedere filmliefhebber precies meer weet wat het ook alweer was. In deze video uit de serie ‘100 Years of Cinema’ wordt alles in 12 minuten helder uitgelegd. Dan kun je daarna de besproken films gaan kijken ;)
1945: Rome Open City - How Neo-Realism Shows You The World
1945: Rome Open City - How Neo-Realism Shows You The World
De filmcarrière van Robert De Niro in een flits
Luís Azevedo maakte voor de filmsite Little White Lies een prachtige melancholische mashup van de rijke carrière van Robert De Niro. Het is een fijne collage die laat zien dat ondanks een aantal mindere rollen in recente films (met uitzondering van The Irishman) het een dijk van een acteur was én is.
The Transformation of Robert De Niro
The Transformation of Robert De Niro
De complete Tarkovski
Eind vorig jaar was er in EYE Amsterdam een groot programma rond de beroemde Russische regisseur  Andrej Tarkovski. Heb je die gemist of wil je meer weten over deze grootmeester in cinema, check dan dit lange maar fijne video-essay van Cinema Cartography. Je hebt nu toch de tijd ;)
The Andrei Tarkovsky Retrospective
The Andrei Tarkovsky Retrospective
Trailermashup: 'Joker' meets 'The Master'
Soms is een trailer mashup simpelweg het aan elkaar plakken van twee filmtrailers. Maar soms gebeurt dat op zo'n manier dat er haast een nieuwe, derde film ontstaat. Dat gebeurt wat mij betreft bij The Master Joker, niet voor niets recent genomineerd voor een Webby Award.
THE MASTER JOKER (Trailer mashup of THE MASTER and JOKER) on Vimeo
THE MASTER JOKER (Trailer mashup of THE MASTER and JOKER) on Vimeo
Op de vlucht voor de filmgeschiedenis
Cinematografische hoogstandjes in de vorm van een videoclip bij een hitnummer kennen we al lang. Een favoriet van me is bijvoorbeeld de door filmmaker Xavier Dolan gemaakte clip Hello van Adèle. Bij onderstaande clip is de muziek wat minder bekend (al kan ik er met mijn beperkte muziekkennis natuurlijk naast zitten), maar het draait hier toch vooral om de prachtige montage van fragmenten uit onder andere Before Sunrise, The Third Man en M. De sferische muziek is trouwens van Kenneth Smith Experiments.
Sunrise, Before on Vimeo
Sunrise, Before on Vimeo
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam