Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 98: Hoe verloopt de 'reboot' van de bioscopen? | Filmfestival Cannes geeft 56 films stempel van goedkeuring | Filmische ode aan de 'fluffy pen'

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 98: Hoe verloopt de 'reboot' van de bioscopen? | Filmfestival Cannes geeft 56 films stempel van goedkeuring | Filmische ode aan de 'fluffy pen'
Door Nico van den Berg • Editie #98 • Bekijk online
Het waren al vreemde tijden met het coronavirus en de wereldwijde lockdown, maar nu met de #blacklivesmatter beweging en de explosieve situatie in de VS lijkt het nu echt op een eind-der-tijden film. Zelfs de eigen bioscoop van Quentin Tarantino - de iconische New Beverly Cinema in Los Angeles - werd beklad met een aantal leuzen.
In elk geval relativeert het de heropening afgelopen maandag van de bioscopen hier, al was dit natuurlijk voor de sector - en voor ons als filmliefhebbers - absoluut een belangrijk moment.
Voordat ik hier op doorga, wil ik eerst even iedereen enorm bedanken die mij de afgelopen weken met een donatie heeft gesteund. Elke gift was én is heel erg welkom! Het stelt me in staat om ook de komende tijd regelmatig te berichten over de film- en bioscoopsector, zowel in Nederland als daarbuiten. Wil je je voortaan ook #Filmnieuwsbriefvriend kunnen noemen? Check dan mijn donatiepagina: https://www.nicovandenberg.net/support/.
Het zou mooi zijn om met wat extra donateurs binnenkort mijn honderdste Filmnieuwsbrief te kunnen versturen. Alvast bedankt!
Veel plezier weer met deze gevarieerde nieuwsbrief. Blijf gezond, geniet van de cinema en tot de volgende editie.

Bioscopen in Nederland heropend - maar het loopt nog niet storm
Afgelopen maandag was het dan D-day voor de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Vanaf 12 uur ‘s middags gingen de deuren van de filmzalen open, inclusief afzetlinten op stoelen (in sommige filmtheaters), desinfecteerzuilen en verplichte looproutes. Op NPO Radio 1 vertelde ik er die dag wat over. Ook filmjournalist Kevin Toma maakte voor de Volkskrant een mooi sfeerverslag uit Arnhem.
Filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam
Filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam
De eerste dag wisten de filmliefhebbers de weg naar de bioscoop nog wel te vinden. Maar daarna zakte de gretigheid wat weg. Best bezochte film is deze week - net als voor de bioscooplockdown- de Herman Finkersfilm De beentjes van Sint-Hildegard, gevolgd door de psychologische horrorfilm I See You en Disney’s Onward. In de top 10 verder nog moderne klassiekers als Interstellar en Harry Potter 7 (in tweevoud).
Mijn indruk is toch dat veel potentiële bezoekers nog even de kat uit de boom kijken, zeker de wat oudere filmhuisbezoeker. Misschien ook omdat het thuiskijken voor een aantal voorlopig toch een mooi alternatief is gebleken. Al geldt dat niet voor de prachtige tentoonstelling rond de Belgische cineaste Chantal Akerman in EYE. Die moet je echt fysiek ondergaan, zo mocht ik zelf ervaren.
Overigens staat de filmbranche niet stil: ze hebben een heuse app ontwikkeld hoe je films moet draaien in coronatijd. Waarbij acteurs tegenwoordig blijkbaar op intieme afstand van elkaar mogen werken.
In België mogen straks 200 bezoekers de filmzaal in
Doen we het in Nederland nu nog heel voorzichtig met maximaal 30 bezoekers per zaal (en hopelijk 100 mensen per 1 juli), de Belgen mogen vanaf 1 juli met maximaal 200 bezoekers per zaal bioscopen en theaters in. Waarbij het dragen van mondkapjes voor bezoekers niet verplicht is, maar wel sterk wordt aangeraden.
In één keer van 0 naar 200 dus. Veel exploitanten hadden liever de Nederlandse opbouw gehad.
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken heeft verder nog bepaald dat de terrassen vanaf maandag weer opengaan, maar dat je tot nader order nog niet op een bankje of in het gras in het park mag zitten. Rare jongens, die Belgen…
Ondertussen mogen in Frankrijk de bioscopen vanaf 22 juni weer open. Daarbij geen hard aantal, maar een percentage: de zaal mag voor de helft gevuld zijn. Veel logischer wat mij betreft.
Filmfestival Cannes geeft 56 films 'stempel van goedkeuring'
Meer Frans nieuws: in een online persconferentie - de op zijn Frans uiteraard een kwartier te laat begin - maakte festivaldirecteur Thierry Frémaux gisteravond de officiële selectie van Cannes bekend. Het is een virtuele keuze, want het meest prestigieuze filmfestival ter wereld gaat dit jaar niet door. Wel wordt de selectie vertoond op het San Sebastian Film Festival in september. Een soort van ‘Cannes presents’ dus. Een eventuele samenwerking met het filmfestival van Venetië (dat heeft aangekondigd zeker door te gaan in september) is nog onzeker. Wel zeker is dat er dit jaar geen Gouden Palm voor beste film zal worden uitgereikt. Lees ook de interessante analyse op IndieWire hierover.
In de selectie geen Nederlandse films, wel één Belgische: Des Hommes (Home Front) van Lucas Belvaux. Andere films om reikhalzend naar uit te kijken zijn:
  • Summer 85 van François Ozon
  • Asa Ga Kuru (True Mothers) vanNaomi Kawase
  • Twee films van Steven McQueen: Lovers Rock en Mangrove
  • Pixar’s Soul van Pete Doctor (VS)
  • De animatiefilm Aya to Majo (Earwig and the Witch) van Gorô Miyazaki
  • The French Dispatch van Wes Anderson
Benedetta van Paul Verhoeven wordt waarschijnlijk doorgeschoven naar Cannes 2021.
Netflix lijkt trouwens dit jaar te hebben gekozen voor de strategie: skip de filmfestivals. Wel heeft Netflix grootste plannen met het bijzondere Egyptian Theatre in Los Angeles.
Hoe rassenscheiding ook doordrong tot de bioscopen
Als je kijkt naar segregatie en de Black Lives Matter discussie, dan speelt de spreiding van bioscopen ook een belangrijke rol, al zal dat in de VS wat meer zijn dan hier. Ik vond een razend interessant stuk van een paar jaar geleden waarin een studie wordt besproken over bioscoopsegregatie in Atlanta (niet toevallig ook één van de plekken met grote demonstraties nu) in de tijd waarin rassenscheiding nog was toegestaan. Ook dit hoort bij de film- en bioscoopgeschiedenis.
Aftellen met Clint Eastwood: van 0 tot 90 jaar
Op 31 mei werd Clint Eastwood 90 jaar. Ondanks het feit dat zijn hoogtijdagen volgens mij inmiddels een tijd achter ons liggen (een rare act met een stoel en wat films over Amerikaanse heroïek is alles wat er nu nog van over is) is het altijd fijn om op zijn rijke filmcarrière terug te kijken. Zeker als dat in een fijne mash-up gebeurt!
The Transformation of Clint Eastwood
The Transformation of Clint Eastwood
Spike Lee spreekt zich uit - opnieuw
De Afro-Amerikaanse filmmaker Spike Lee staat bekend om zijn activistische uitspraken, maar ook om zijn prachtige films.Nog voor de BLM-demonstraties in de VS gaf hij een lang interview aan de New York Times naar aanleiding van zijn nieuwe film Da 5 Bloods, vanaf 12 juni op Netflix te zien. Maar zijn uitspraak “It’s 2020, and black and brown people are being shot like animals” laat zien dat de dood van George Floyd geen incident is
Overigens maakte hij de afgelopen week nog wel een speciale korte film naar aanleiding van de moord op George Floyd, getiteld 3 Brothers.
Spike Lee
3 Brothers-Radio Raheem, Eric Garner And George Floyd. https://t.co/EB0cXQELzE
Camera-kunstenaar Roger Deakins goes podcasting!
Altijd fijn om een nieuwe filmpodcast te ontdekken - en daarna te tippen aan jullie natuurlijk. En deze van de Oscarwinnende cameraman Roger Deakins is zeker een aanrader, over alle aspecten van het hedendaagse filmmaken. Uiteraard ook te vinden in je favoriete podcastapp.
Video-essay: de 'fluffy pen' in de cinema
Niet elk video-essay hoeft te gaan over serieuze zaken als perspectief, verhaallijn of acteerprestatie. Soms is het juist leuk om in te zoomen op een ogenschijnlijk onbeduidend detail, zoals de ‘fluffy pen’, iets wat we allemaal nog wel kennen uit onze schooltijd. Is het niet van onszelf, dan toch van dat dromerige meisje naast ons. Een filmische ode aan de ‘fluffy pen’, waarom ook niet ;)
The Secret Meaning of Fluffy Pens in Movies
The Secret Meaning of Fluffy Pens in Movies
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam